Zygmunt Gloger – „tytan pracy z Jeżewa”. Zygmunt Gloger i jego twórczość, „Bibliotekarz Podlaski” nr 1/2017 (XXXIV), Białystok: Książnica Podlaska im. Łukasza Górnickiego - Wąsik, Barbara (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis | Studia Historicolitteraria, 2018)
-